понедельник, 5 ноября 2012 г.


ГАДЯЦЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
ВІДДІЛ ОСВІТИ
РІШЕННЯ КОЛЕГІЇ

          Від ___________                                                    Протокол №_____


 Про вивчення системи роботи бібліотек
 Гадяцької спеціалізованої школи №3,
 №4 І-ІІІ ст., Великобудищанської
 спеціалізованої школи І-ІІІ ст.
 відповідно до Положення про бібліотеку ЗНЗ

Заслухавши та обговоривши доповідь методиста НМЦ  Оробей С.М., «Про вивчення системи роботи бібліотек Гадяцької спеціалізованої школи №3, №4 І-ІІІ ст., Великобудищанської спеціалізованої школи І-ІІІ ст. відповідно до Положення про бібліотеку ЗНЗ», колегія відзначає, що бібліотекарями названих загальноосвітніх навчальних закладів проводиться відповідна робота по інформаційному забезпеченню навчально-виховного процесу, самоосвіти школярів, виховання грамотного читача з високим рівнем бібліографічної культури.
         Бібліотеки навчальних закладів свою діяльність організовують спільно з педагогічним колективом, відповідно до плану роботи, який є складовою частиною плану навчально-виховної роботи в школі. Регламентується вона режимом роботи бібліотеки, встановленого дирекцією відповідно до внутрішнього розпорядку. Згідно Положення про бібліотеку ЗНЗ один раз на місяць встановлюється санітарний день. Проте, в режимі бібліотек Гадяцької спеціалізованої школи №3, №4 І-ІІІ ст., Великобудищанської спеціалізованої школи І-ІІІ ст. такого дня не передбачено.
         В своїй діяльності бібліотекарі керуються Законами України «Про освіту», «Про бібліотеки і бібліотечну справу» нормативними документами Міністерства культури і туризму,Статутом загальноосвітньої школи України, Положенням про бібліотеку загальноосвітнього навчального закладу.
         Для якісного інформаційного забезпечення читачів в бібліотеках навчальних закладів ведеться відповідна робота зі збереження, зміцнення та розширення бібліотечного фонду.
         Комплектування фондів книжкових фондів здійснюється з різних джерел:
-         централізовано за рахунок коштів Державного бюджету за замовленням навчальних закладів;
-         поповнення за рахунок спонсорських коштів;
-         проведення благодійних акцій «Подаруй бібліотеці книгу!», «Родина-бібліотеці», «Підтримай бібліотеку!»;
-         отримання літератури замість загубленої.
Комплектування бібліотеки невід'ємно пов'язано зі збереженням навчальної літератури. Педагогічні та учнівські колективи навчальних закладів беруть активну участь у щорічній Всеукраїнській акції «Живи,книго!», в рамках якої проводяться бесіди з учнями про збереження навчальної літератури; змагання на краще збереження підручників. В школах проводиться благодійна акції  збору макулатури під гаслом «Старий папір для нових книжок», для учнів проводяться бесіди «Скільки коштує державний підручник» (Великобудищанська СШ І-ІІІ ст.), «Правила бережливого поводження з книгою» (Гадяцька СШ №3 І-ІІІ ст.), «Шанобливе ставлення до книги» (Гадяцька СШ № 4 І-ІІІ ст.). Учні 8-10 класів пишуть твори та диктанти «Роль книги в моєму житті».В кожній бібліотеці працює книжкова лікарня.
Двічі на рік здійснюється інвентаризація фонду навчальної літератури в системі електронного обліку «Шкільний підручник».
  Відповідно до Положення про бібліотеку ЗНЗ, бібліотеки навчальних закладів є доступними для користувачів – вчителів, учнів, батьків.
            Обслуговування читачів проводиться в режимі абонементу та читального залу.
         Облік користувачів та книговидачі в бібліотеках ведеться відповідно до встановленого порядку: в читацьких формулярах, Щоденнику роботи шкільної бібліотеки. Аналіз облікових документів показав, що послугами бібліотеки в Гадяцька СШ № 4 І-ІІІ ст. користуються 100 % від загальної кількості учнів; в Гадяцька СШ № 3 І-ІІІ ст. він складає 100 %; в Великобудищанська СШ І-ІІІ ст.-100 %. В усіх бібліотеках  сплановані конкретні заходи по розвитку, поглибленню та розширенню читацьких інтересів, по покращенню читацької активності учнів. Одним із пріоритетних напрямків в  роботі бібліотек є максимальне задоволення інформаційних потреб користувачів. Необхідною умовою успішної інформаційної роботи бібліотеки з усіма категоріями читачів є добре організований довідково-бібліографічний апарат. В бібліотеках Гадяцької СШ № 4 І-ІІІ ст., Гадяцької СШ № 3 І-ІІІ ст., створені та ведуться систематичні каталоги. Бібліотекарі шкіл ведуть картотеку підручників та газетно-журнальних статей. У Великобудищанській СШ І-ІІІ ст. є картотека комплектів книг видавництва «Основа» та «Шкільного світу». Одним із основних складових частин довідково-пошукового апарату є тематичні папки «Здоровий спосіб життя», «Живемо згідно законів», «У пам'ять про скорботний 33», «Правознавче виховання», «Національна символіка» та інші.
Методист Оробей С.М. відмітила, інформаційно-бібліографічна діяльність бібліотек, яка проводиться за такими напрямками:
-         довідково – бібліографічне обслуговування;
-         бібліографічне інформування;
-         рекомендаційно – бібліографічне обслуговування;
-    популяризація бібліотечно – бібліографічних знань.
Реалізовують ці напрямки шкільні бібліотекарі різними формами та методами роботи: це і організація книжкових виставок, складання індивідуальних та групових рекомендаційних списків літератури.
 Бібліотеки проводять відповідну роботу по вихованню в учнів інформаційної   грамотності та культури читання. Проведення занять з бібліотечно-бібліографічної грамотності та бібліотечних уроків включені до річного плану роботи бібліотек. В Гадяцькій СШ №4 І-ІІІ ст., Великобудищанській СШ І-ІІІ ст. , Гадяцькій СШ №3 І-ІІІ ст., відпрацьована чітка система роботи популяризації бібліотечно-бібліографічних знань серед учнів. Бібліотекарі Сітницька Н.А., Дмитренко В.Є., Дига О.О., розробили та проводять бібліотечні уроки для різних категорій читачів.
Відповідно до Положення про бібліотеку ЗНЗ, однією з основних функцій шкільної бібліотеки є популяризація літератури за допомогою культурно-просвітницьких заходів. Щорічні тижні дитячої та юнацької книги стали своєрідною акцією їх пропаганди, під час яких використовуються ефективні форми популяризації літератури та інноваційні технології масової роботи бібліотек: поле чудес, лото-ерудит, книжкові виставки, бібліотечні огляди літератури,дні інформації, «Брейн-ринги», дебати, конкурси «Вернісажі» і інші. Робота в цьому напрямку проводиться спільно з учителями та в координації з міськими та сільськими бібліотеками.
           Як передбачено в Положенні Про бібліотеку ЗНЗ при бібліотеках працює читацький актив, який допомагає бібліотекарям у виконанні бібліотечної роботи.
           Бібліотекарі є членами педагогічної ради загальноосвітнього навчального закладу.
             Приміщення обладнання, майно бібліотек утримується навчальними закладами на безстроковому і безоплатному користуванні та оперативному управлінні.
            З метою усунення недоліків, визначених в ході перевірки, колегія відділу освіти

В И Р І Ш И Л А :

1.Директорам Гадяцької спеціалізованої школи №3, №4 І-ІІІ ст., Великобудищанської  спеціалізованої школи І-ІІІ ст.
1.1. Забезпечити впровадження в роботу бібліотек новітніх інформаційних технологій, зокрема вихід в мережу Інтернет.
                                                                                 До 01.05. 2012 р.
1.2. Розглянути можливість щодо передплати дитячих періодичних видань.
                                                                                            До 01.05. 2012 р.
          1.3. Сприяти поновленню та поповненню новинками літератури книжкових фондів бібліотек.
           1.4. Націлити роботу бібліотекарів на постійне вивчення читацьких інтересів, мотивації читання та охоплення бібліотечного обслуговування учнів.
2. Директорам Гадяцькій СШ № 4 І-ІІІ ст., Великобудищанській СШ І-ІІІ ст. , Гадяцькій СШ № 3 І-ІІІ ст. у режим роботи бібліотек щомісячно внести санітарний день.
3. Методисту НМЦ Оробей С.М.  активізувати роботу метододичного об’єднання з опрацювання та практичного використання новітніх інтерактивних технологій та вдосконалення форм масової роботи з читачами.


4. Методисту Оробей С.М. здійснити контроль за виконанням даних  рішень.


Голова колегії                                                                               І.Г. Лідовий
Секретар                                                                                        С.М. Ємець


Комментариев нет:

Отправить комментарий